Război în UCRAINA, ziua 702: 7 răniți, inclusiv copii după un bombardament rusesc asupra orașului Mirnograd. Școli și blocuri, distruse complet

Război în UCRAINA, ziua 702: 7 răniți, inclusiv copii după un bombardament rusesc asupra orașului Mirnograd. Școli și blocuri, distruse complet
Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Publicat: 26/01/2024, 08:29
Actualizat: 26/01/2024, 11:46

Războiul din Ucraina a intrat vineri, 26 ianuarie 2024, în ziua cu numărul 702. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

UPDATE 4: 7 răniți, inclusiv copii după un bombardament rusesc asupra orașelor Mirnograd și Herson. Școli, grădinițe și blocuri, distruse complet

Orașele Mirnograd și Herson au fost vizate de bombardamente ale Federației Ruse, soldate cu 7 persoane rănite, inclusiv copii, și daune semnificative la nivelul infrastructurii locale..

Șeful OVA din Donetsk, Dmytro Filashkin, a raportat că orașul Mirnograd a fost lovit de rachetele rusești în timpul nopții, soldat cu 6 persoane rănite, inclusiv doi copii. Infrastructura locală a suferit pagube semnificative, afectând o clădire administrativă, șapte clădiri cu cinci etaje, un magazin, o întreprindere, o școală și 29 de mașini.

Potrivit informațiilor furnizate de șeful Administrației Orașului din Herson, Oleksandr Prokudin, și șeful din Donetsk, Dmytro Filashkin, Khersonul a fost lovit de două rachete S-300.

Echipele de intervenție au acordat asistență medicală răniților, un bărbat a fost transportat la spital, în timp ce ceilalți nu au avut nevoie de spitalizare. Numărul exact al caselor particulare afectate este încă în curs de stabilire, potrivit Pravda.ua.

UPDATE 3: Rusia menține 3 nave de război în Marea Neagră dotate cu rachete Kalibr

Rusia continuă să mențină patru nave în misiune de luptă în Marea Neagră, inclusiv trei purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, cu o salvă totală de până la 14 rachete, informează vineri Marina ucraineană.

În Marea Azov se află o navă inamică. Nu există lansatoare de rachete.

Există două nave rusești în Marea Mediterană, inclusiv un portavion cu rachete Kalibr, cu o salvă totală de până la opt rachete, potrivit Ukrinform.

UPDATE 2: Putin începe războiul psihologic cu NATO prin vizita surpriză în Kaliningrad. Țările baltice, în tensiune maximă

Președintele a început războiul psihologic cu NATO tachinând națiunile baltice în timp ce zbura spre Kaliningrad, teritoriu care ar putea deveni punctul fierbinte al unui viitor conflict din Europa.

Vladimir Putin a stârnit temeri de război cu NATO, amenințând națiunile UE care se învecinează cu Kaliningrad, în timpul unei vizite surpriză în exclava rusă.

Președintele rus a zburat pe teritoriul situat între Lituania și Polonia, pe fondul îngrijorării tot mai mari că acesta ar putea deveni punctul de focar al unui viitor conflict.

Putin a părut să tachineze națiunile baltice, zburând aproape de Estonia și „îmbrățișând” coastele Letoniei și Lituaniei cu avionul său prezidențial „Kremlinul zburător”, înainte de a ateriza în Kaliningrad.

Avioane de vânătoare au fost desfășurate în largul coastei estice a insulei suedeze Gotland în timp ce Putin se apropia de Marea Baltică.

Vorbind cu studenții de la Universitatea Federală Baltică Kant, Putin a criticat vecinii din Kaliningrad pentru că au demolat monumentele de război sovietice.

„Aceasta este o ignoranță și o lipsă de înțelegere uimitoare a locului în care trăiesc, a ceea ce fac și a ceea ce va urma”, a spus el.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că vizita nu a fost menită să trimită un avertisment către NATO, ci în scopul de a stimula „dezvoltarea”.

„Când președintele vizitează regiunile din Federația Rusă, nu este un mesaj către țările NATO. Cel mai important lucru nu este să trimită mesaje, ci să facă ceea ce face de mulți ani – să lucreze la dezvoltarea țării noastre și a regiunilor noastre.”, a declarat Peskov.

În ciuda negărilor Kremlinului, momentul vizitei lui Putin în inima Europei – pe fondul unei amenințări rusești sporite cu un război mai amplu cu Occidentul – este semnificativ.

UPDATE 1: Rusia instituie un „regim special” pentru intrarea și ieșirea dintre Crimeea și Herson. Cetățenii trebuie să dea raportul FSB-ului

Șeful pus de Rusia din Crimeea, Serhii Aksyonov, a semnat, joi, un decret privind introducerea unui „regim special” pentru intrarea și ieșirea dintre Crimeea ocupată și regiunea Herson ocupată.

Aceste măsuri au fost luate în scopul „localizării amenințărilor la adresa siguranței populației, a obiectelor militare și a altor obiecte” în Crimeea.

Decretul stipulează că cetățenii trebuie raporteze FSB-ului înainte să treacă granița la trei puncte de control rutier și două puncte de control feroviar stabilite.

Convoaiele militare trebuie să se deplaseze pe drumuri special desemnate în cooperare cu FSB din Rusia. Decretul stipulează că persoanele aflate la punctele de control trebuie să prezinte documente de identitate, iar personalul militar și ofițerii de aplicare a legii trebuie să prezinte ordinele de luptă sau legitimațiile de serviciu.

Vor exista trei puncte de control rutier – „Armyansk”, „Perekop”, „Dzhankoi”, și două puncte de control feroviar – „Armyansk” și „Dzhankoi”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un...
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
O adevărată „mină de aur”: 800 de tipuri de grâu ar putea salva lumea